Drentsche Patrijshond
 

  Drenten, som den allmänt kallas är en hundras med ursprung i provinsen Drent i Nederländerna. Den är i första hand en stående fågelhund av spanieltyp, men i ursprungslandet används den även som allroundjakthund.

  Drentsche Patrijshond, vilket just betyder "rapphönshund från Drent", är en relativt gammal ras som anses ha sina rötter i de hundar som spanjorerna förde med sig, på den tiden de dominerade västra europa.

  I trakterna av Drent har den sedan dess i århundraden bevarats och förfinats av de lokala lantbrukarna till vad den är idag.
 

Användning

   Det är en lättsam ras tack vare sin följsamhet och sitt viltintresse, sitt naturliga ståndanlag samt vilja att apportera. Den är känd för att hålla mycket god kontakt med sin förare vid jakt. En egenskap som uppskattas även när hunden inte jagar.

  Rasen behöver få utlopp för sin energi. Om man inte jakttränar sin hund, bör man låta den få utlopp för sin energi och sitt rörelsebehov på andra sätt. Förutom att stå för fågel kan den bland annat användas som stötande/kortdrivande hund vid jakt på klöv- och annat hårvilt.


 

  En Drentsche Patrijshond ska vara lugn och stabil, utan att för den skull vara tillbakadragen eller feg.

  Drenten är en hund som är lika mycket gårds- och familjehund, som jakthund.

  Vi försöker avla fram hundar som har både gott hjärta och stort mod.

  Vår uppfödning värdesätter spontanitet i apporten och våra hundar kan, med fördel, också användas efter skottet som apportör på land och i vatten samt som eftersökshund efter skadskjutet större vilt.

 

Snabbfakta


Rasgrupp (FCI)Grupp 7, sektion 1 Kontinentala stående fågelhundar (av spanieltyp)

Rasgrupp (SKK)Grupp 7 Stående fågelhundar

Ursprungsland Nederländerna

Rasklubb: Svenska Drentsche Patrijshondklubben

Specialklubb: Specialklubb för Kontinentala Fågelhundar

Mankhöjd
Hanhund  58-63 cm
Tik                55-60 cm

En mångsidig jaktkamrat och duktig fågelfinnare för de mindre markerna.

Drentsche Patrijshond var uppskattad redan på 1600-talet.